Konzumiranje alkohola može da oslabi imunološki sistem

Alkohol menja svojstvo mikrobioma creva, koji su dom triliona mikroorganizama koji obavljaju nekoliko ključnih uloga kad je u pitanju vaše zdravlje, i narušava sposobnost ovih mikroorganizama da podržavaju vaš imunološki sistem.

Čini se da konzumiranje alkohola može da ošteti i imunološke ćelije koje služe kao prva linija obrane protiv bakterija i virusa.

“Oštećenjem ovih ćelija u vašim crevima može da se olakši prolazak patogena u krvotok”, kaže doktor Nate Favini.

Iz tih razloga kada previše pijete alkohol, smanjujete obrambene mehanizme svog tela kojima se bori protiv bakterijskih i virusnih infekcija. I ne samo da ste podložniji prehladi već prekomerno opijanje vodi i do upale pluća i drugih plućnih bolesti.

Može dovesti i do brojnih drugih zdravstvenih problema, uključujući i visok krvni pritisak i srčana oboljenja, bolesti jetre i povećanog rizika od karcinoma.

“Ispijanje alkohola u velikim količinama i u kratkom razdoblju poput povremenog opijanja može biti loše za vaš imunološki sistem”, kaže dr Favini.

Studija koja je objavljena u časopisu “Alcohol” pronašla je da povremeno opijanje može da smanji broj belih krvnih zrnaca koja se bore protiv infekcije.

Umereno konzumiranje ne šteti imunitetu, ali budite oprezni
Sudeći prema dr Faviniju, umereno konzumiranje alkohola, jedno piće dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce, je bezbedno i uglavnom ne ostavlja loše posledice na vaše zdravlje.

Takođe, neki ljudi uopšte ne bi trebalo da piju alkohol. Toj grupi pripadaju trudnice, one osobe koji su nasilne kada popiju ili one koje uzimaju lekove koji ne smeju da se kombinuju sa alkoholom. Alkohol čini problematičnim i određena zdravstvena stanja.

“Svi koji imaju hronična stanja jetre trebali bi da izbegavaju alkohol. Na primer, osobe sa hepatitisom, nealkoholnim bolestima masne jetre, upalom jetre i bilo kojim stanjem koje utiče na funkcije jetre trebali bi da izbegavaju alkohol”, kaže dr Favini.

Sve u svemu, izbegavajte da pijete više od umerenih količina alkohola ako želite da održite svoj imunološki sistem, savetuje dr Favini.

I kada se osećate loše ili ste bolesni, nemojte piti. Ne samo da će alkohol oslabiti vaš imunološki sistem, već će dovesti i do dehidratacije.

“Kada se osećate malaksalo ili kao da ste možda bolesni, tada bi trebalo da budete dobro hidrirani kako bi ćelije u vašem telu imale dovoljno tečnosti u sebi i kako bi mogle dobro da raditi. Sigurno ne želite da dehidrirate kada se borite sa zarazom”, završava dr Favini.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *