SUNČANJE I DECA

SUNČANJE I DECA

Veoma je važno razviti svest o zaštiti kože od sunca u najranijem uzrastu. Te zdrave navike uče o dobrobiti ali i štetnosti sunčeva zračenja i posledica koje UV zračenje ostavlja na koži.

Dečja koža je osetljivija od kože odraslih i potrebna joj je veća zaštita od štetnog UV zračenja. UV zračenje prodire duboko u slojeve kože i uzrokuje dugotrajna oštećenja. Oštećenja koje uzrokuju UV zrake su nepopravljiva i mogu dovesti do ozbiljnih problema s kožom u odrasloj dobi ( starenje kože, hiperpigmentacije, rak kože ).

Kod beba i male dece od tri, četiri godine  u potpunosti nije razvijen odbrambeni sistem pigmentacije,  štetni zraci prodiru dublje i brže u kožu i prouzrokuju  opekotine, oštećenja,  alergije…

Na sunce su posebno osetljive bebe!

Bebe mlađe od 6 meseci nikako ne bi smele biti na suncu jer je koža bebe tanka, nerazvijena u smislu zaštitne barijere , sa manje melanina , a samim tim i osetljivija na UV zračenje.

Roditeljima se savetuje da na plažu s decom idu rano ujutro ili kasno popodne. Da deci  stave kapu na glavu sa širokim obodom koji štiti i zatiljak i koriste zaštitne majice. Ne zaboravite na detetove oči jer se zbog predugog izlaganja suncu beloočnica može zacrveneti i nateći. Ponekad roditelji misle da je u pitanju konjunktivitis, ali lako se uočava  razlika jer će se crvenilo i oteklina povući kad se dete skloni sa sunca. Nekvalitetne sunčane naočare kao ni za odrasle nisu dobre ni a decu jer se zenica širi, a naočare propuštaju štetne zrake i štete oku.

Što se tiče krema za sunčanje koje se koriste potrebno je da roditelji pročitaju deklaracije na kremama i pogledaju sastav.

Prema najnovijim istraživanjima Radne grupe  za okolinu  u Americi, utvrđeno je da je skoro više od 50 posto preparata za zaštitu od sunca opasno. Napominju se da su najviše  opasni  – oksibenzon i retinil palminat. 

Važno je da se kod dece koriste tzv. mineralni zaštitni faktori s cinkom i s titanom jer one nanose najmanje štete. Također, važno je koristiti kreme sa što većim zaštitnim faktorom.

Razlika između mineralnih i mehaničkih filtera u kremama

Osim što ne sadrže štetne sastojke poput parabena, postoje i one s mineralnim filterima i one su puno primerenije osetljivoj dečjoj koži nego one s mehaničkim filterima.
Mineralni filteri deluju kao ogledala jer zbog sastojaka poput titan dioksida i cink oksida ostaju na površini kože i reflektuju štetno UV zračenje.

Krema za sunčanje treba da bude  uvek višeg zaštitnog faktora (od 30 na dalje), nanosi se bar pola sata pre nego što će  dete izaći na sunce i na deklaraciji treba da stoji da štiti od UVA i UVB zraka.

Opšte je pravilo da kremu treba nanositi svaka dva sata, a ako se  kupate, ponovite to nakon brčkanja u moru jer se zaštitni sloj isprao, a vodootporna krema za sunčanje ne postoji.  Pri nanošenju kreme obratite pažnju  na ramena, nos, usne i uši koji obično prvi pocrvene, a najizloženije delove tela kao lice, koje je izloženo direktno suncu čak i dok plivamo, treba posebno dobro namazati, nešto debljim slojem.

Ukoliko se na koži deteta ipak i pored svih zaštitnih mera pojavio osip ili crvenilo kao posledica izlaganja suncu koristite OSMOFORCEKIDS gel, vodeni gel koji hladi kožu i smanjuje eritem.Dokazana primena kliničkim studijama.